Equicoaching op Rosmolenhoeve door Sarah Maenhout

Wil je graag hulp bij het werken aan jouw doelen, heb je het gevoel vast te lopen op bepaalde vlakken in het leven of wil je graag hulp bij het vinden van oplossingen voor jouw vragen? Zou je hier graag mee aan de slag gaan door middel van equicoaching? 

Gepost: 20/12/2018

Wie ben ik?

Ik ben psychologisch consulent (Bachelor Toegepaste Psychologie) van basisopleiding. Na deze bacheloropleiding volgde ik ook de BanaBa ‘Bachelor in de Geestelijke Gezondheidszorg’. Sinds 2016 ben ik aan het werk binnen een opname- en behandelafdeling voor mensen met een stemmingsproblematiek en/of persoonlijkheidsproblematiek. In juni 2018 rondde ik de postgraduaatopleiding ‘Equicoaching Level 1’ af aan Vives.

Wat is het?

Binnen equicoaching wordt er gecoacht op basis van de doelen die je als coachee wil bereiken. Hierbij zet ik mijn coachingsvaardigheden en het paard als mijn medecoach in. Door middel van het observeren van het paard alsook oefeningen naast het paard word je als coachee in contact gebracht met jouw hulpvraag. Alle oefeningen gebeuren dus op de grond naast het paard, er wordt niet op het paard gereden. In het contact met het paard kom je tot inzichten en ga je op zoek naar jouw eigen oplossingen. Je beschikt immers zelf over de antwoorden , equicoaching helpt je om deze naar boven te brengen.

Ervaring met paarden is niet nodig. Indien je angst hebt voor paarden maar toch graag zou ervaren wat equicoaching jou te bieden heeft dan hoeft dit geen belemmering te vormen. Samen kijken we wat voor jou haalbaar is.

 Een hulpvraag kan zich situeren rond verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld:

⦁ zelfvertrouwen
⦁ grenzen aangeven
⦁ assertiviteit
⦁ een beslissing nemen
⦁ zelfontwikkeling
⦁ faalangst
⦁ …

Waarom paarden?

Paarden zijn kudde-en prooidieren. Leiderschap, alertheid en sociale interacties zijn voor hen belangrijke elementen om te kunnen overleven. Om die reden zijn ze goed ontwikkeld in het lezen van elkaars lichaamstaal en gevoelens maar ook in die van de mens. Zij merken het meteen op wanneer onze buitenkant (wat we zeggen/doen) niet overeenstemt met wat er zich vanbinnen (wat we denken/voelen) afspeelt.
Wanneer zij dit opmerken geven ze ons hier op een niet-oordelende, open en eerlijke manier feedback op. Het paard heeft immers geen achterliggende agenda, het reageert enkel op het hier en nu.
Waarin onderscheidt het zich van ‘reguliere’ coaching?

Equicoaching gaat om een ervaringsgerichte vorm van coachen. Waar in ‘reguliere’ coaching de coaching meestal doorgaat tussen ‘vier muren’ en er rond de hulpvraag wordt gewerkt door erover te praten, wordt er in equicoaching buiten gewerkt en word je in je beleving gezet. Je gaat echt gaan ervaren en voelen wat het met jou doet. Door middel van de gevoelige eigenschappen van het paard kom je op die manier sneller tot de essentie van je hulpvraag.

Contact:

Wil je graag hulp bij het werken aan jouw doelen, heb je het gevoel vast te lopen op bepaalde vlakken in het leven of wil je graag hulp bij het vinden van oplossingen voor jouw vragen? Zou je hier graag mee aan de slag gaan door middel van equicoaching? Aarzel dan niet om mij te contacteren, ik ga op de Rosmolenhoeve graag samen met jou en de paarden op pad!

Of misschien ben je nog niet zeker of equicoaching iets voor jou is? Of heb je nog andere vragen hieromtrent? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op!

Telefoon: 0496 67 18 72
Mail: maenhout_sarah@outlook.com